آتش زدن بقایای محصولات زراعی مبحثی چالش برانگیز درحیطه کشاورزی است.سوزاندن بقایای محصولات گیاهی بویژه بعداز برداشت محصول،میکروارگانیسم های خاک وهمچنین موادآلی خاک رانابود می کندوآلودگی زیست محیطی نیزبه همراه دارد.
مدیرجهادکشاورزی شهرستان اردبیل باتشریح معایب ومشکلات سوزاندن کاه کلش بیان داشت: افزایش سرعت فرسایش خاک، کاهش مقاومت گیاهان در برابر آفات و بیماری ها، کاهش مواد مغذی خاک، افزایش اسیدی شدن خاک و کاهش مواد آلی خاک، سرایت آتش به مزارع اطراف و از بین بردن محصولات آنها و افزایش بیماری های مرتبط با آلودگی هوا مانند آسم از جمله مضرات سوزاندن کاه و کلش توسط کشاورزان است.
وی با بیان اینکه برای کاهش و حذف سوزاندن کاه و کلش می توان از روش های جایگزین استفاده کرد، افزود: خرد کردن و پخش یکنواخت بقایا و شخم زدن زمین ،چراندن دام در مزارع پس از برداشت، گیاه خاک کردن (کمپوست) کاه و کلش و پاشیدن کود اوره بر روی بقایا برای تجزیه زودتر از روش های جایگزین به جای سوزاندن بقایای گیاهی است.
همچنین علاوه بر ضرورت اطلاع رسانی به کشاورزان از مضرات به آتش کشیدن کاه و کلش بایستی نسبت به این مهم که سوزاندن کاه و کلش جرم محسوب می شود نیز آگاه شوند؛ بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی، هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود طبق قوانین خاص مشمول مجازات خواهدبود.ازطرفی بر اساس ماده 20 آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندها، سوزاندن پسماند در محیط آزاد جرم وبرابر مقررات برخورد می گردد.